مراسم بزرگداشت فرهنگ پژوهان و تجلیل از دکتر محمد بهنام فر، استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بیرجند برگزار شد

۰۲ خرداد ۱۴۰۱ | ۱۳:۱۵ کد : ۱۸۶۶۳ اخبار برگزیده اخبار ستادی
تعداد بازدید:۴۰۴۴
مراسم بزرگداشت فرهنگ پژوهان برای تجلیل از تلاش‌های فرهنگی دکتر محمد بهنام فر، استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بیرجند به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی، انجمن آثار و مفاخر استان و دانشگاه بیرجند روز یکشنبه اول خرداد ۱۴۰۱ در سالن قلمچی برگزار شد.
مراسم بزرگداشت فرهنگ پژوهان و تجلیل از دکتر محمد بهنام فر، استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بیرجند برگزار شد

به گزارش روابط عمومی و اطلاع‌رسانی دانشگاه بیرجند، مراسم بزرگداشت فرهنگ پژوهان به منظور تجلیل از دکتر محمد بهنام فر، استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بیرجند با حضور جمعی از مسئولان، اساتید دانشگاهی، دانشجویان و علاقه‌مندان به فرهنگ و هنر به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی، انجمن آثار و مفاخر استان و دانشگاه بیرجند برگزار شد.
محمود رمضانی، سرپرست اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی در این مراسم عنوان کرد: برخورد می‌بالیم که در استانی که مهد علم، تمدن و فرهنگ است متولد شده ایم.
وی با اشاره به این که نام خراسان جنوبی تداعی کننده نام علما، بزرگان، مفاخر و شخصیت های بزرگی در حوزه های متعدد علمی، دینی، فرهنگی، هنری و ... است، اضافه کرد: یکی از وظایف این اداره کل برگزاری بزرگداشت برای این بزرگان و اثرگذاران حوزه فرهنگ و تمدن می باشد.
وی از فعالیت انجمن مفاخر در محل اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی سخن گفت و خاطرنشان کرد: پس از برگزاری جلسات متعدد تصمیم بر این شد تا در کنار بزرگداشت برای پدران علم و مفاخر، برای آن دسته از فرهنگ پژوهانی که عمر خود را صرف خدمت به مردم و توسعه علم و فرهنگ استان کرده اند نیز مراسم بزرگداشت برگزار شود.
سرپرست اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به این که برگزاری بزرگداشت برای دکتر محمد بهنام فر از اواخر سال ۱۴۰۰، برنامه ریزی شد، ادامه داد: در مورد شخصیت این استاد فرهیخته سخن بسیار است و شاهد فعالیت‌های موثر او در زمینه‌های فرهنگی پژوهی و مولوی پژوهی و همچنین کتبی که در زمینه خراسان جنوبی تالیف کرده است، هستیم.
رمضانی هدف از این جلسه را تقدیر از تلاش‌های فرهنگی دکتر محمد بهنام فر دانست و افزود: نیاز است برای تمامی فرهنگ پژوهانی که در قید حیات هستند و یا از میان ما رفته اند، بزرگداشت داشته باشیم.

 دکتر بهنام‌فر از چهره های ماندگار استان
 دکتر قریشی نماینده انجمن مفاخر خراسان جنوبی نیز در این مراسم عنوان کرد: تلاش می‌کنیم با این اقدامات چراغ فرهنگ را که بنیان جامعه است، روشن نگه داریم.
وی با اشاره به این که انجمن مفاخر چند سالی است در استان ما تاسیس شده است، ادامه داد: این انجمن حسب اساسنامه و آیین نامه اجرایی اهداف متفاوتی را در حوزه های فرهنگی و پاسداشت فرهنگ دنبال می کند که زنده نگه داشتن آثار و مفاخر علمی، ادبی و فرهنگی در سطح استان و کشور جزو وظایف تعریف شده برای انجمن است.
به گفته وی پس از بررسی ها، نتیجه بر این شد تا برگزاری نکوداشت ها را در سه حوزه داشته باشیم، « فرهنگ پژوهان» برای بزرگان علم و ادب در حوزه علوم انسانی، «دانشوران» در حوزه علوم تجربی و « هنرمندان» که مختص فعالان حوزه‌های هنری است.
دکتر قریشی با بیان این که بررسی نکوداشت برای مفاخران، سرآمدان و نخبگان در طول سال در دستور کار قرار گرفت، اضافه کرد: پیرو این موضوع برگزاری بزرگداشت برای خاندان راشد محصل، دکتر رفیعی و پروفسور کامیابی مسک انجام گرفت.
وی خاطرنشان کرد: پس از رایزنی‌ها و برگزاری جلسات متعدد، برگزاری بزرگداشت برای فرهنگ پژوهان استان نیز مد نظر قرار گرفت و پیرو این موضوع، مرحوم دکتر محمد مهدی ناصح و دکتر محمد بهنام فر انتخاب شدند.
عضو انجمن مفاخر استان با بیان این که دکتر بهنام فر به عنوان معلم، استاد مولوی پژوهی، عارف، خیام شناس و فردوسی شناس شناخته شده است، ادامه داد: ایشان از چهره‌ای ماندگار استان و تاثیر گذار در همه حوزه هاییست که کار کرده است.

 بزرگداشت مقام عالمان ، پاسداشت علم است
 دکتر فرزانه پور سرپرست معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه بیرجند نیز در این مراسم عنوان کرد: بزرگداشت مقام عالمان و دانشمندان به تعبیر قرآن پاسداشت علم است و اکنون از شخصیتی صحبت می‌کنیم که فردی شناخته شده و از لحاظ اخلاقی، انسانی بسیار متواضع و از لحاظ کاری، بسیار تلاش گر است.
به گفته وی دکتر بهنام فر در این سن بیشتر از یک جوان محقق کار می کند و خدمات شایانی را به حوزه ادبیات و عرفان ارایه داده است.
دکتر فرزانه پور اضافه کرد: در کارهای هیئت امنای دانشگاه نیز بار بسیار سنگینی بر دوش این استاد گرانقدر است و در هر جلسه فرهنگی‌ که در شهر و استان برگزار می شود، شاهد حضور موثر دکتر بهنام فر هستیم.

 تلاش های دکتر بهنام فر در گروه ادبیات دانشگاه بیرجند
دکتر محمدرضا راشد محصل نویسنده، پژوهشگر و استاد بزرگ ادبیات فارسی نیز در این مراسم به کارهای پژوهشی و تحقیقی دکتر محمد بهنام فر اشاره کرد و گفت: تلاش های او برای اعضای گروه های ادبیات دانشگاه بیرجند و دانشجویان دوره های تکمیلی، کاملا شناخته شده است.
وی با بیان این که دکتر بهنام فر از جهات علمی و اخلاق استادی برجسته است، اضافه کرد: از کمالات اخلاقی و فروتنی عالمانه و فضایل انسانی او چه بگویم که آثار استاد کاملا گویای آن است.
 وی با اشاره به آگاهی استاد بهنام فر از متون فارسی و ظرایف ادبی ، زبان انگلیسی و زبان عربی، ادامه داد: در هنگام تدریس نیز راهنمایی دانشجویان و آموزش شیوه های مختلف و معطوف ساختن توجه آن ها به تفکر و توانا کردن آن ها به دریافت زوایای پنهان نوشته ها را به بهترین شکل انجام می دهد.
وی در ادامه‌ به حضور موثر دکتر بهنام فر در همایش های ادبی و همچنین مقالات و آثار او در حوزه های مختلف خصوصا مولوی پژوهی اشاره کرد.

 اهمیت برگزاری بزرگداشت برای فرهیختگان در قید حیات
 دکتر سیدمهدی رحیمی عضو هیأت علمی گروه ادبیات فارسی دانشگاه بیرجند با تأکید بر این که باید تا زمانی که فرهیختگان در قید حیات هستند برای آنان بزرگداشت برگزار شود، ادامه داد: اکنون نیز برای بزرگداشت فردی دور هم جمع شده ایم که بسیار متواضع و اخلاق مدار بوده و در آشنایی دانشجویان با خاقانی و مولوی تلاش های بسیاری انجام داده است.
وی به قدرت استنباط قوی و جسارت دکتر بهنام فر در آموزش اشاره کرد و گفت: امروز با تلاش های ایشان شاهد مقالات متعددی در حوزه ادبیات تطبیقی و مولوی پژوهی در دانشگاه هستیم.
دکتر یاحقی عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد نیز به فرهیختگی و عشق دکتر بهنام فر به تدریس اشاره کرد و ادامه داد: دکتر بهنام فر علاقه مند به کار و دارای دانش لازم در مسایل متفاوت به خصوص زبان و ادبیات فارسی است و باید از وجود ایشان استفاده کرد.

 پیشرفت و اعتلای فرهنگی کشور با شناسایی نیازها و تلاش بدست می آید
 دکتر محمد بهنام فر استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بیرجند نیز ضمن قدردانی از دست‌اندرکاران این مراسم، عنوان کرد: از هر کسی بهتر میدانم که لایق این جلسه و تکریم نیستم و در بیرجند ده ها و صدها نفر شایسته تر از من هستند.
وی با اشاره به این که کسانی که سخنرانی کردند صفات و بزرگی خودشان را در من دیدند، ادامه داد: خوشحالم که اکنون وسیله ای برای توجه به مسایل فرهنگی و تکریم علم و فرهنگ در استان شده ام.
وی خطاب به نسل جوان در استان بیان کرد: اگر پیشرفت کشور و اعتلای فرهنگی را می خواهیم باید ابتدا نسبت به نیاز جامعه شناخت و آگاهی پیدا کنیم، همانند فردوسی که ابتدا نیاز جامعه را نسبت به احیای زبان فارسی و هویت ملی شناسایی و سپس سی سال از عمر خود را برای تحقق آن تلاش کرد. جوانان امروز نیز با کنار گذاشتن خودخواهی ها و منفعت طلبی ها پس از شناسایی نیاز کشور، برای آن تلاش کنند.
نشر ۱۰۰ عنوان مقاله در فصلنامه‌های علمی و پژوهشی داخلی و خارجی، راهنما و مشاوره 150 رساله‌ دکتری  و تألیف بیش از ۲۵ کتاب شاخص در حوزه زبان و ادب فارسی از مهمترین آثار دکتر بهنام‌فر است.
در پایان این مراسم از پوستر فراخوان یادنامه دکتر محمد مهدی ناصح و جشن نامه دکتر محمد بهنام فر رونمایی شد و هدیه‌ای برسم یادبود از سوی دانشگاه بیرجند به ایشان اهدا شد.
گفتنی است در حاشیه مراسم نمایشگاهی از آثار دکتر بهنام فر توسط موسسه فرهنگی، آموزشی و علمی خوارزمی برپا شد.
دکتر محمد بهنام‌فر در حال حاضر استاد دانشگاه بیرجند است و از ایشان به عنوان مولوی‌پژوه و فردوسی‌شناس یاد می‌شود.
مراسم بزرگداشت فرهنگ‌پژوهان برای زنده‌یاد دکتر محمدمهدی ناصح نیز ۱۷ اردیبهشت امسال در سالن فرهنگ دانشگاه بیرجند برگزار شد.

آخرین ویرایش۰۲ خرداد ۱۴۰۱